Siirry sisältöön

Adjektiivien vertailumuotoja: suurempi summa, vanhempi herra

Ohje lyhyesti

Vaikka vertailumuotoja yleensä käytetään niin, että samassa yhteydessä esitetään myös vertailukohde (Maija on pitempi kuin Matti), voi vertailukohteen joskus päätellä tekstiyhteydestäkin:

Saana, 5, hakee ksylitolipastillin itse automaatista. Pienemmille lapsille pastillin antaa hoitaja. (’5-vuotiasta pienemmille’)

Ilmaustyyppi suurempi summa rahaa on kivettynyt ilmaisemaan merkitystä ’melko suuri summa’ .

Koko ohje

Yleensä kun käytetään komparatiivimuotoa (kuten suurempi), esitetään samassa yhteydessä myös vertailukohde kuin-rakenteen tai muun vertailua osoittavan ilmauksen avulla:

Maija on vahvempi kuin Matti.

Maija on Mattia vahvempi.

Joskus vertailukohde on pääteltävissä tekstiyhteydestä, jolloin sitä ei tarvitse konkreettisesti osoittaa:

Saana, 5, hakee ksylitolipastillin itse automaatista. Pienemmille lapsille pastillin antaa hoitaja. (’5-vuotiasta pienemmille’)

Keskuksen retkipalvelu antaa neuvoja paikallisista matkoista ja retkistä. Kauemmas matkustavat voivat käyttää hotellin autonvuokrauspalvelua. (’paikallisia retkiä kauemmas’)

Junatarjontaa vähennetään, jos odotettavissa on esimerkiksi kovaa lumimyrskyä, joka aiheuttaa väistämättä viivästyksiä liikenteeseen. Tällaisissa tilanteissa on parempi, että junia ajetaan vähemmän mutta pidempinä, jotta häiriöt eivät kertaantuisi monelle junalle.

Tyyliltään rennossa yleiskielisessäkin tekstissä voi käyttää komparatiivimuotoja, joiden vertailukohde on pääteltävissä tekstin ulkopuolelta:

Päihitä stressi jo tänään: viisi keinoa rennompaan elämään!

Lisäksi muutamien adjektiivien komparatiivimuodot ovat tavallaan kuluneet käytössä ja kivettyneet niin, että ne tarkoittavat vain ominaisuuden kohtalaisen suurta määrää. Niitä voi yleiskielessä käyttää tietyissä yhteyksissä ilman ilmipantua vertailukohdetta. Tällaisia ovat esimerkiksi suurempi (summa), vanhempi (henkilö) ja varttuneempi (väki):

Onko pankkinne kysellyt perään, jos olette nostaneet tililtänne suuremman summan? (’melkoisen summan’)

Väkevä viini sherry kasvattaa suosiotaan Euroopassa. Espanjalaisviinillä on ollut maine vanhempien rouvien suosikkijuomana, mutta nyt sitä ostavat myös muut. (’seniori-ikäisten’, ’ei enää aivan nuorien’)

Nettivinkkejä varttuneemmalle väelle (’senioreille’)

Samassa tekstiyhteydessä ei kannata tyylisyistä käyttää useita ominaisuuden kohtalaista määrää ilmaisevia komparatiivimuotoja.

Komparatiivimuoto on vakiintunut myös joihinkin ammattinimikkeisiin: nuorempi lehtori, vanhempi suunnittelija.

Lisäksi komparatiivimuotoa ilman vertailukohteen mainintaa esiintyy joissakin sanonnoissa:

ei hassumpi (’melko hyvä’)

ei ihmeempää (vastauksena kysymykseen Mitä kuuluu?)

Myös superlatiivimuotoa käytetään joskus vailla konkreettisesti osoitettua vertailukohtaa:

Viisaimmatkin erehtyvät joskus.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta