Siirry sisältöön

Nimien taivutus: Oma-alkuiset palvelujen nimet

Ohje lyhyesti

Oma-alkuiset verkkopalvelujen nimet voi kirjoittaa yleiskielen suositusten mukaisesti, vaikka palvelun tarjoaja kirjoittaisi nimensä toisin:

OmaMehiläinen → Oma Mehiläinen ~ Oma-Mehiläinen

Oma-alkuiset nimet hahmotetaan yleiskielessä joko taipuvan alkuosan sisältäviksi sanaliitoiksi tai taipumattoman alkuosan sisältäviksi yhdyssanoiksi:

Omakanta : Omakannassa
Oma riista : Omassa riistassa
Oma Elisa : Omassa Elisassa ~ Oma-Elisa : Oma-Elisassa

Koko ohje

Oma-alkuisiin sähköisten palveluiden nimiin voi soveltaa suomen kielen lautakunnan suositusta yritysnimien oikeinkirjoituksesta. Sen mukaan nimen voi kirjoittaa yleiskielen suositusten mukaisesti, vaikka palvelun tarjoaja käyttäisi toisenlaista kirjoitustapaa:

OmaElisa → Oma Elisa ~ Oma-Elisa

OmaMehiläinen → Oma Mehiläinen ~ Oma-Mehiläinen

Oma Terveys → Oma terveys

Yleissanoissa on paljon oma-alkuisia yhdyssanoja (kuten omalääkäri, omakuva), joissa adjektiivi oma ei taivu (omalääkärillä, omakuvassa). Tällaisten sanojen malli vaikuttaa siihen, että myös oma-alkuisissa nimissä alkuosa jää usein taivuttamatta. Käytännössä nämä nimet hahmotetaankin yleiskielessä joko taipuvan alkuosan sisältäviksi sanaliitoiksi (kuten Oma riista) tai taipumattoman alkuosan sisältäviksi yhdyssanoiksi (kuten Omakanta). Tämä on hyvä ottaa huomioon myös uutta nimeä suunniteltaessa:

Oma riista : Omassa riistassa

Omaolo : Omaolossa

Omakanta : Omakannassa

Myös silloin, kun oma-alkuisen nimen jälkimmäinen osa on erisnimi, vaihtoehtoisia kirjoitus- ja taivutustapoja on kaksi. Kun kokonaisuus esitetään sanaliittona, alkuosa taipuu. Jos kyseessä on yhdyssana, väliin tulee yhdysviiva ja alkuosa jää taipumatta:

OmaElisa → Oma Elisa : Omassa Elisassa ~ Oma-Elisa : Oma-Elisassa

OmaMehiläinen → Oma Mehiläinen : Omassa Mehiläisessä ~ Oma-Mehiläinen : Oma-Mehiläisessä

OmaVero → Oma Vero : Omassa Verossa ~ Oma-Vero : Oma-Verossa

Kun oma-alkuisen nimen jälkimmäinen osa on yhdyssana (kuten verkkopalvelun nimi Opintopolku) tai sanaliitto (kuten yhdistyksen nimi Punainen Risti), kokonaisuus kirjoitetaan sanaliitoksi, jossa oma taipuu:

Oma Opintopolku : Omassa Opintopolussa

Oma Punainen Risti : Omassa Punaisessa Ristissä

Jos ei ole varma, onko oma-sanaa tapana taivuttaa nimessä vai ei, voi nimen perään lisätä esimerkiksi sanan palvelu. Tällöin ei tarvitse ottaa kantaa oma-adjektiivin taipumiseen nimen alussa:

Tein osoitteenmuutoksen Oma Sanoma -palvelussa ~ Oma-Sanoma-palvelussa.

Voit seurata hankkeiden etenemistä Oma Stadi -palvelussa ~ Oma-Stadi-palvelussa.

Oma olo -palvelun ~ Omaolo-palvelun avulla voit arvioida, millaista hoitoa tarvitset.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta