Ruoka-alan vierassanat: Q–R on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
béarnaisekastike [bearne:ˈz-], bearninkastike
voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
quenelle [kəneˈl] (ransk.) (taivutus: quenellen, quenellea tai quenelleä, quenelleen, quenelleja tai quenellejä, quenelleihin jne.) ks. kvenelli.
quesadilla [kesadilla, esp. kesadi:ˈja] (esp. queso ’juusto’) paistettu, tavallisesti juustolla täytetty lämmin taitettu tortilla.
quiche [kiš] (ransk.) (taivutus: quichen, quichea tai quicheä, quichessa tai quichessä, quicheen jne.) tav. voitaikinapohjainen suolainen paistos tai piiras.
quinoa paremmin: kvinoa.
raclette [raklet, ransk. rakleˈt] (taivutus: racletten, raclettea, racletteen jne.) ks. rakletti.
radicchio [radiˈkkio], radicchio rosso (ital.) paremmin: punasikuri (Cichorium intybus Radiccio-ryhmä) pyöreähköjä keriä muodostava sikurien suvun salaattikasvi, jonka tavallisesti punavalkoisia sisuslehtiä käytetään ravinnoksi.
ragoût [ragu:ˈ] (ransk.) (taivutus: ragoût’n, ragoût’ta, ragoût’hun jne.) ks. raguu.
raguu (taivutus: raguun, raguuta, raguuhun jne.) (myös ragoût) mausteinen höystö tai muhennos.
raita (taivutus: raidan tai raitan, raitaa, raitaan jne.) intialainen jogurtista ja pieniksi pilkotuista vihanneksista valmistettu kylmä kastike.
raki (taivutus: rakin, rakia jne.) turkkilainen anisviina.
rakletti (taivutus: rakletin, raklettia, rakletilla jne.) (myös raclette) 1. alkuaan sveitsiläinen, varsinkin sulatettuna syötävä runsasrasvainen juusto, raklettijuusto. 2. ruokalaji, johon kuuluu sulatettua juustoa sekä perunaa, kasviksia yms.
rambutaani (Nephelium lappaceum) ruskea litsiä muistuttava hedelmä, jonka kuoressa on pitkiä karvoja.
ramen [ra:men] vars. Japanissa suosittuja kiinalaistyyppisiä nuudeleita, joita tarjotaan paksussa liemessä.
rassolnik (taivutus: rassolnikin, rassolnikia, rassolnikiin jne.) venäläinen suolakurkkukeitto, jossa on usein munuaisia.
ratatouille [ratatui, ransk. ratatuˈj] (taivutus: ratatouillen, ratatouillea, ratatouilleen jne.) ks. ratatui.
ratatui (taivutus: ratatuin, ratatuita, ratatuihin jne.) (myös ratatouille) munakoisoa, kesäkurpitsaa ym. kasviksia sisältävä pataruoka.
ravioli [ravioli, ital. ravio:ˈli] mureketaikinalla, juustolla tms. täytettyjä pastatyynyjä.
relissi hienonnetuista kasviksista tehty, höysteenä käytettävä kirpeä tai hapanimelä (säilyke)valmiste. Kurkkurelissi, sinappirelissi.
rémouladekastike [remulad-, ransk. remulaˈd-] kirpeä majoneesikastike, joka on maustettu mm. anjovisliemellä, etikkakurkulla ja kapriksilla.
retsina pihkanmakuisia kreikkalaisia viinejä.
ricotta [rikotta, ital. rikoˈtta] (taivutus: ricottan, ricottaa, ricottaan jne.), ricottajuusto eräs italialainen herajuusto.
rigatoni [rigatooni, ital. rigato:ˈni] isokokoista uurteista putkipastaa.
rillette [rijeˈt] (ransk., mon. rillettes) (taivutus: rilletten, rilletteä, rilletteen jne.) ylikypsäksi keitetystä lihasta (tai kalasta) valmistettua karkeasyistä pateeta.
romadur [romaduur, ransk. romady:ˈr], romadurjuusto eräs alkuaan belgialainen pehmeä juusto.
romainesalaatti, romainsalaatti, romanasalaatti paremmin: sidesalaatti, roomansalaatti pitkä- ja kapealehtinen salaatti, jonka lehtien kärjet aikaisemmin sidottiin kasvun ajaksi yhteen.
rooibostee, rooibos-tee (afrikaansin rooi ’punainen’, bos ’pensas’) eteläafrikkalaisen kasvin (Aspalathus linearis) lehdistä valmistettu teen kaltainen juoma, punapensastee.
roquefort [rokfort, rokfoor, ransk. rokfo:ˈr] (taivutus: roquefortin, roquefortia, roquefortiin jne.), roquefortinjuusto, roquefortjuusto alkuaan Ranskassa Roquefortin kylän kalkkikiviluolissa lampaanmaidosta valmistettu sinihomejuusto.
roseeviini (myös roséviini) vaaleanpunainen mieto viini.
rosetti (taivutus: rosetin, rosettia, rosettiin jne.) erityisen rosettiraudan avulla upporasvassa keitetty rapea, makea leivonnainen.
roséviini [rosee-] ks. roseeviini.
rouille [rui, ransk. ruj] (taivutus: rouillen, rouillea, rouilleen jne.) provencelainen mm. chilillä ja valkosipulilla maustettu, varsinkin bouillabaissen kanssa tarjottava majoneesipohjainen kastike.
roux [ru:] (ransk.) (taivutus: roux’n, roux’ta, roux’hun jne.) jauho-rasvasuurus.
rucola [rukola], rukola = sinappikaali (Eruca sativa) vihannes, jonka kirpeähkön makuisia lehtiä käytetään mausteena ja salaattina.
ruladi kääryle; eräs leikkelevalmiste.