Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: A

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: A on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

béarnaisekastike [bearne:ˈz-], bearninkastike
voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä. 

absintti (taivutus: absinttia, absintissa jne.) koiruoholla (Artemisia absinthium) ja muilla yrteillä maustettu viina.

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

adsukipapu (Vigna angularis) Aasiasta kotoisin oleva papu, jonka punaruskeita siemeniä idätetään tuoreravinnoksi.

adukipapu, adzukipapu paremmin: adsukipapu.

agar, agar-agar eräs levistä valmistettu hyytelöintiaine.

aioli (< ranskan aïl ’valkosipuli’) valkosipulilla maustettu majoneesikastike.

akvaviitti (< latinan aqua vitae ’elämän vesi’) (taivutus: akvaviittia, akvaviitissa jne.) eräs mm. kuminalla maustettu viina.

à la (< ranska) valmistustavan kuvailuna: (jonkin tai jonkun) tapaan tai mukaan. Omeletti à la maison omeletti talon tapaan.

à la carte [alakarte, ranskan ääntämys: alakaˈrt] erikseen tilauksesta valmistettavien ruokalajien otsikkona ruokalistassa. – Yhdyssanarakenteen alkuosana: à la carte -annos.

aladobi (< ranskan à la daube) liha-, kala- tai kasvishyytelö.

al dente [al deˈnte] (< italian al dente ’hampaalle’) keitetyn pastan tms. kypsyyden luonnehdintana: ”hampain tunnettavissa”.

ale [eil] (taivutus: alen, alea tai aleä, alessa tai alessä, aleen jne.) englantilaistyyppisiä pintahiivaoluita.

alfa-alfa pitää olla: alfalfa.

alfalfa (< arabian al-fašfa-šah) = sinimailanen (Medicago sativa) hernekasvi, jonka pieniä siemeniä idätetään tuoreravinnoksi.

amarantti (ei kasvitieteen terminä) eräs viljakasvina viljeltävä yksivuotinen revonhäntäkasvi; tällaisen kasvin jyvät.

amarone [amaro:ˈne] alkuaan Italiasta Veneton alueelta kotoisin olevia, kuivatuista rypäleistä valmistettuja punaviinejä.

ambrosia (< kreikan ambrosius ’kuolematon’) jumalten ruoka kreikkalaisessa tarustossa; vrt. nektari.

angostuura eräs varsinkin juomasekoituksissa käytettävä yrttikatkero.

anjovis 1. kilohailista tai muista pienistä sillikaloista tehty säilyke. 2. sardellista käytetty nimitys.

annatto (taivutus: annatton tai annaton, annattoa, annattoon jne.) (Bixa orellana) trooppinen pensas; sen siemenistä saatava väriaine, jota käytetään joidenkin elintarvikkeiden värjäämiseen.

annoona (Annona cherimola) trooppinen hedelmäpuu; sen vihreäkuorinen, malloltaan kermamainen hedelmä, kirimoija.

antipasto (< italian pasto ’ateria’) italialaisessa ruokakulttuurissa: alkuruoka.

aperitiivi (< latinan aperire ’avata’) (taivutus: aperitiivia, aperitiivissa jne.) ruokahalua kiihottava, ennen ateriaa nautittava alkoholijuoma; vrt. digestiivi.

appenzeller [-tse-] (taivutus: appenzelleria tai appenzelleriä, appenzellerissa tai appenzellerissä jne.), appenzellerjuusto eräs sveitsiläinen kova (tahkona kypsennettävä) juusto.

arborioriisi puuroutumaton pyöreäjyväinen riisi, jonka jyvissä on valkea täplä.

arbuusi vesimeloni.

armanjakki (< ranskan armagnac) Armagnacin alueella Ranskassa valmistettu konjakin tapainen rypäleviina.

arrowjuuri [arrou-, englannin ääntämys: ärəu-] (englannin arrow ’nuoli’) = nuolijuuri (Maranta arundinacea) trooppinen viljelykasvi, jonka juuret ja juurimukulat sisältävät runsaasti tärkkelystä; niistä saatu tärkkelys.

aubergiini (< ranskan aubergine) (taivutus: aubergiinia, aubergiinissa jne.) munakoiso.

avec [avek, ranskan ääntämys: aveˈk] kanssa, kera. – Ruokalistassa: Kahvi avec kahvi konjakin tai liköörin kera; ks. seuraava.

avec-juoma konjakki tai muu kahvin kanssa tarjottava alkoholijuoma.

avokado (Persea americana) trooppinen hedelmäpuu; sen päärynän muotoinen hedelmä.

avorioriisi puuroutumaton pyöreäjyväinen riisi. 

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta