Siirry sisältöön

Toisto: sillä onhan

Koko ohje

Sillä on lauseita yhdistävä perusteleva konjunktio (ks. tarkemmin ohjetta Konjunktiot: koska ja sillä kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa):

Led-lamput eivät rasita luontoa, sillä niissä ei ole lainkaan elohopeaa.

Liite -han/-hän puolestaan esittää puheena olevan asian ikään kuin tunnettuna (’nimittäin’, ’kuten tiedät’, ’kuten muistat’), mutta se myös vahvistaa selityksen tai perustelun merkitystä. Tällaisessa käytössä -han/-hän osoittaa kirjoittajan tai puhujan omakohtaista, subjektiivista otetta.

Liitteen -han/-hän sisältävä ilmaus on lauseen alussa, joten myös sanajärjestys on jossain määrin neutraalista poikkeava:

Talvivarusteet voi jättää kotiin. Perillähän on kesäisen lämmintä. (’sillä perillä on kesäisen lämmintä’)

Naapurini ovat myymässä asuntoaan ja muuttamassa palvelutaloon. Ovathan he jo aika iäkkäitä.

Joskus sillä ja -han/-hän esiintyvät samassa lauseessa. Tällöin ilmaus on tavallaan kaksinkertaisesti selittävä tai perusteleva, mutta lisänä on liitepartikkeliin liittyvä tunnetuksi oletetun merkitys. Lisäksi -han/-hän tuo ilmaukseen subjektiivisen näkemyksen tunnun, usein tunneväriäkin.

Kilpailuihin osallistuminen on laulajalle jonkinlainen kaksiteräinen miekka. Yleisö sen sijaan voi vain nauttia tilanteesta, sillä ovathan kilpailut aivan erinomainen koulutustilaisuus laulutaiteen tuntemuksessa.

Miksi puhutaan äärimuslimeista tai äärikristityistä, sillä eiväthän he noudata noiden uskontojen olennaisia periaatteita? Ovat jotain muuta.

Sävyjä vahvistava ilmaisutyyppi sopii – säästeliäästi käytettynä – tekstiin, jossa kirjoittajan persoona voi muutenkin näkyä.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta