Merkintätapa ja/tai on tavallinen etenkin arkisessa kirjoittelussa. Se sopii myös ilmoitusteksteihin tai muihin hyvin tiivistä esitystapaa vaativiin yhteyksiin. Usein pelkkä tai riittää.
Unohditko käyttäjätunnuksen ja/tai salasanan? → tai
Pelkkä vinoviiva puolestaan sopii esimerkiksi lomakkeisiin, mutta se ei ole tyylikäs vaihtoehto neutraaliksi tarkoitetussa asiatekstissä.
Ohjeen osat ovat seuraavat:
Ilmauksen kahvia ja/tai teetä merkitys on kirjaimellisesti ’kahvia ja teetä taikka kahvia tai teetä’, siis ’sekä että tai joko tai’. Merkintätapa ja/tai on yleistynyt etenkin arkisessa kirjoittelussa.
Ja/tai on tavallinen esimerkiksi lääketieteellisissä teksteissä mutta toisaalta myös tiivistä ilmaisua vaativissa ilmoituksissa:
Yhteistä näille sairauksille on se, että ne johtavat aivojen otsa- ja/tai ohimolohkojen rappeutumiseen ja siitä aiheutuviin tyypillisiin oireisiin.
Haemme asiakkaallemme Mikkelin lähialueelle kokkeja ja/tai ruokapalvelutyöntekijöitä.
Varsinaisessa juoksevassa tekstissä pelkkä tai kuitenkin usein riittää, koska sillä ilmaistaan vaihtoehtoista mahdollisuutta (’kumpi hyvänsä tai vaikka molemmat’, ks. konjunktioiden tai ja vai käytöstä omaa ohjetta):
Unohditko käyttäjätunnuksen ja/tai salasanan? → tai
Ripuloivan ja/tai oksentelevan eläimen kotihoito-ohjeet → tai
Käytöstä peritään kasvatus- ja opetustoimen määräämiä tunti- ja/tai päivävuokria. → tai
Vinoviivaa käytetään myös sellaisenaan vaihtoehtoisuutta ilmaisemassa. Tilansäästösyistä tällainen on tavallista lomakkeissa ja lyhyissä ilmoitusteksteissä:
korkeakoulu / ammattikorkeakoulu / yliopisto (koulutusvaihtoehdot lomakkeessa)
Halutaan vuokrata Tuusulasta 2–3 h, k, s rivitalo/paritalo/kerrostalo.
Sen sijaan varsinaisessa juoksevassa tekstissä vinoviivan käyttö ei sovi neutraaliin asiatyyliin:
Tämä on ehdottomasti paras laite työ-/huvi-/pelikäyttöön. → Tämä on ehdottomasti paras laite työ-, huvi- ja pelikäyttöön.
Lukutapa ”paras laite työ- kautta huvikäyttöön” on arkinen. Neutraali lukutapa on ”paras laite työ- tai huvikäyttöön”.