Siirry sisältöön

Pronominit: demonstratiivipronominit tämä, tuo, se, nämä, nuo, ne (yleispiirteet)

Ohje lyhyesti

Pronomineilla tämä, tuo, se ja niiden monikkomuodoilla nämä, nuo, ne on omat käyttöalueensa, jotka pohjautuvat pitkälti puhujan (tai kirjoittajan) ja kuulijan (lukijan) sijaintiin suhteessa siihen, mistä puhutaan.

Koko ohje

Tämä, tuo, se, nämä, nuo ja ne ovat osoittavia eli demonstratiivisia pronomineja, joilla on monenlaista käyttöä. Ne esiintyvät sekä itsenäisesti (Mikä tuo on?) että substantiivin määritteinä (tuo auto, näillä kaduilla) ja ilmaisevat, että kyseessä on tilanteen tai tekstin perusteella tunnistettava tai tunnettu asia, henkilö tms.

Näiden pronominien välinen perusero pohjautuu siihen, mikä on puhujan tai kirjoittajan ja kuulijan tai lukijan suhde pronominin viittauskohteeseen eli siihen, mistä tilanteessa – ikään kuin osoittaen – puhutaan.

Mihin pronominit viittaavat tai osoittavat?

• Hyvin karkeistaen voi sanoa, että tämä ja sen monikkovastine nämä osoittavat asiaan, joka on puhujan tai kirjoittajan lähihavaintoalueella mutta myös kuulijan tai lukijan havaittavissa:

Mikä tämä on?

Klikkaa tästä.

Tässä on Suomen suosituin koirarotu. (kuvateksti)

Arviointieni perusteella asetan nämä kaksi hakijaa järjestykseen: 1. Erkki N., 2. Terttu V.

Tuo ja sen monikkovastine nuo taas osoittavat asiaan, joka on kauempana mutta sekä puhujan että kuulijan havaittavissa:

Mikä tuo on?

Mitä maksaa mainos tuohon sivupalkkiin? (keskustelupalstan reunassa mainoksia)

Näillä pronomineilla voi lisäksi luoda tekstiin lähentäviä (tämä, nämä) tai etäännyttäviä (tuo, nuo) sävyjä.

Se ja sen monikkovastine ne puolestaan viittaavat johonkin sellaiseen, joka sisältyy puhetilanteessa kuulijan havaintoalueeseen:

Mene koneellesi. Avaa se ja etsi siitä Ins-painike. (neuvo puhelimessa)

Se ja ne voivat olla viittaukseltaan myös väljiä.

• Myös kun näillä pronomineilla viitataan tekstissä taaksepäin jo mainittuun asiaan, niiden perusmerkitykset ovat näkyvissä:

Korkea rakennus on yli 12-kerroksinen tai yli 40 metriä korkea. Vuonna 2012 Espoossa oli tähän määritelmään sopivia rakennuksia kuusitoista.

Alfredson tavoittaa 1970-luvun paranoidisen tunnelman elokuvan kaikilla tasoilla. Vakoilu on tietysti jo itsessään noiden vuosien metaforaa.

Paljonko autollasi oli ajettu, kun ostit sen?

[Arvion alku:] Kohtaamisia on aika huono nimi elokuvalle. – – [Arvion lopussa:] Palataan vielä siihen nimeen.

Pronominit tämä, tuo, senämänuone ovat pohjana adverbeiksi luokitettavissa sanoissa täällä, tuolla, siellä, tänne, tuonne, sinne, täältä, tuolta, sieltä, tällöin, tuolloin, silloin, täten, siten, näin, noin, niin, adjektiiveissa tällainen, tuollainen, sellainen sekä substantiivisesti ja adjektiivisesti käytettävissä sanoissa täkäläinen ja sikäläinen.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta