Lyhenneluettelo antaa ohjeita lyhenteiden oikeinkirjoituksesta. Lyhenteitä käytettäessä kannattaa muistaa, että lyhenteen tulee todella lyhentää sanaa ja olla lukijalle ymmärrettävä.
Monista lyhenteistä on käytössä useampi kuin yksi hyväksytty kirjoitusasu, ja ne on pyritty esittämään luettelossa. Nämä kirjoitusasut on luettelossa esitetty tietyssä järjestyksessä, mutta järjestys ei kuvaa vaihtoehtojen yleisyyttä eikä keskinäistä paremmuutta.
Jos lyhenteellä on vain yksi merkitys, vaihtoehtoisten kirjoitusasujen välissä käytetään aaltoviivaa osoittamaan, että molemmat ovat hyväksyttäviä:
aids ~ AIDS
Jos taas samalla lyhenteellä on monta merkitystä, kerrotaan vaihtoehtoinen kirjoitusasu sulkeissa merkitystä osoittavan numeron jäljessä:
CD 1) (myös cd) engl. compact disk, CD-levy; 2) ransk. corps diplomatique, diplomaattikunta
Lyhennesanoista esitetään ensin pienikirjaiminen asu (esim. Yle ~ YLE), kirjaimittain luettavista isokirjaiminen (BKT ~ bkt).
Kun lyhenteestä on käytössä pisteellinen ja pisteetön muoto, esitetään pisteellinen muoto yleensä ensin (esim. yo. ~ yo) joitain poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. ay, ky, oy, oyj, ry). Jos pisteellisen ja pisteettömän lisäksi käytetään isokirjaimista pisteetöntä lyhennettä, se esitetään viimeisenä (alv. ~ alv ~ ALV).
Jos käytetyistä lyhenteistä toinen on suositeltavampi, se esitetään ensin ja toinen sulkeiden sisällä aaltoviivan jälkeen, esim. o.s. (~ os.).
Tutkintonimikkeistä ja oppiarvoista on käytössä pitempiä ja lyhyempiä lyhenteitä (esim. fil. maist. ja FM). Luettelossa on myös vanhoja tutkintoja, koska nimikkeillä on edelleen käyttäjiä. Lyhenneluettelon hakusanana on pitempi lyhenne, jonka yhteydessä esitetään lyhyempi (esim. dipl.ins. ~ DI). Lyhyemmästä lyhenteestä taas viitataan pitempään (esim. DI ks. dipl.ins.). Saman alan tutkinnot esitetään maisterin kohdalla seuraavasti:
fil. maist. ~ FM filosofian maisteri
FM ks. fil. maist.
Joidenkin erikoisalojen käytäntö poikkeaa yleiskielen nykyisistä suosituksista. Esimerkiksi Puolustusvoimat eivät käytä omissa lyhenteissään pisteitä.
Luettelossa on myös tunnuksia (kuten mittayksiköiden tunnuksia mm ja kg) ja merkkejä, jotka ovat tietyn käsitteen symboleja (esim. asteen merkki on °).
Lyhenneluettelot aakkosittain: