Vuoden 2013 loppuun saakka Suomi oli jaettu useasta kunnasta koostuviin seutukuntiin. Näillä kunnilla oli yleensä yhteistyötä hallinnon, talouden ja sivistystoimen aloilla sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Seutukuntien nimet oli virallisesti vahvistettu, ja ne olivat tyyppiä
Oulun
seutukunta,
Suupohjan seutukunta. Vaikka seutukuntajako ei ole enää virallinen, sitä käytetetään edelleen tilastoissa.
Entisten seutukuntien alueiden nimityksissä voi edelleen käyttää lyhyempää, epävirallista sanaa seutu. Ilmauksen alkuosa on genetiivimuodossa (kuten Oulun), ja seutu on eri sanana:
Oulun seutu
Kouvolan seutu
Lahden seutu
Suomen kielessä genetiivillä on monia tehtäviä; se ilmaisee mm. sijaintia ja johonkin kuulumista: Lapin lääni, Oulun kaupunki. Myöskään sanan seutu yhteydessä ei käytetä nominatiivia eli perusmuotoa, ei siis ”Ouluseutu” vaan Oulun seutu.
Perusteluksi kirjoitusasulle Ouluseutu eivät kelpaa ilmaukset pääkaupunkiseutu, maaseutu tai järviseutu, koska näissä alkuosana on yleissana (pääkaupunki, maa, järvi), ei erisnimi. Malliksi eivät kelpaa myöskään nimet Oulujärvi ja Oulujoki, koska niiden syntyessä sana oulu oli vielä käytössä ’tulvaa’ merkitsevänä yleissanana, ei paikannimenä.