Siirry sisältöön

Ajatusviiva

Ohje lyhyesti

Ajatusviiva (–) on yhdysmerkkiä eli yhdysviivaa (-) pitempi vaakaviiva, jota käytetään monessa eri tehtävässä, esimerkiksi virkkeen välimerkkinä, rajakohtailmauksissa sekä poiston merkkinä. Näistä käyttötavoista on tietoa seuraavissa ohjeissa:

Lisäksi ajatusviivaa käytetään luetelmissa ja vuorosanojen merkinnöissä. Ajatusviivaa voi käyttää myös miinusmerkin tilalla sekä rahasummissa yhdessä pilkun kanssa. Näistä käyttötavoista on tietoa seuraavissa ohjeissa:

Merkin tuottaminen

Ajatusviivoja on kahdenpituisia. Numero- ja merkkistandardi SFS 4175 suosittaa käyttämään lyhyempää ajatusviivaa (–). Lyhyemmästä ajatusviivasta näkee joskus käytettävän myös nimitystä n-viiva ja pitemmästä m-viiva. Nimitykset perustuvat viivan pituuteen: lyhempi on n-kirjaimen levyinen ja pidempi m-kirjaimen levyinen.

Ajatusviivan voi tuottaa eri tavoin. Esimerkiksi monissa Windows-ohjelmissa se löytyy merkkivalikosta tai sen saa painamalla samanaikaisesti Ctrl-painiketta ja numero-osion miinusmerkkiä (ilman Num Lock -toimintoa). Merkin saa tehtyä myös painamalla Alt-näppäintä ja näppäilemällä numeronäppäimistöstä 0150 (Num Lock -toiminto päällä).

Joillain näppäimistöillä merkki tuotetaan näppäinyhdistelmällä Alt Gr + yhdysmerkki.

Macintosh-tietokoneiden näppäimistöllä ajatusviivan voi tuottaa painamalla Alt-näppäintä ja kirjainnäppäimistön viivanäppäintä.

Jos ajatusviivaa ei jostain syystä ole mahdollista tuottaa, voi käyttää yhdysmerkkiä, jonka molemmin puolin on välilyönti.

Huom. Joidenkin älypuhelimien näppäimistössä ajatusviiva on yhdysmerkin takana. Kun yhdysmerkkiä painaa pitkään, avautuu valikko, josta voi valita oikean pituisen viivan.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta